Asbestmeldpunt vermindert administratieve lasten

Staatssecretaris Heemskerk verwacht dat een nieuw Centraal Asbest Informatiepunt een besparing aan administratieve lasten voor het bedrijfsleven oplevert van meer dan 1 miljoen euro per jaar. Dat zei hij woensdag 9 april 2008 bij de presentatie van de e-Readiness monitor van IBM in Den Haag.

Melden van asbestverwijdering en controleren van uitgevoerde wijzigingen wordt door het Informatiepunt gemakkelijker en vooral transparanter. Daarnaast kan arbeids- en milieuwetgeving eenvoudiger worden gehandhaafd. 'Dat is goed voor het milieu, dat is goed voor bedrijven, dat is goed voor elke Nederlander,' aldus Heemskerk.

Centraal Asbest Informatiepunt


Het is de bedoeling dat het Centraal Asbest InformatiePunt vanaf mei 2008 een half jaar gaat proefdraaien . Het Informatiepunt is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, Aedes vereniging van woningcoroperaties, de Vereniging voor Verwijdering van Toxische en gevaarlijke Bouwmaterialen (VVTB) , die hiervoor een samenwerkingsconvenant hebben ondertekend.

Deze partijen ontwikkelen samen met het Landelijk Overleg Milieuhandhaving en de Stichting Certificatie asbest het nieuwe InformatiePunt. Hier kunnen de bezitters en verwijderaars van asbest eenmalig de wettelijk verplichte informatie aanleveren. Hierdoor kunnen sneller en goedkoper vergunningen worden aangevraagd en verplichte meldingen worden gedaan.

Via het Centraal Asbest InformatiePunt wordt de informatie doorgestuurd naar alle betrokken inspectiediensten en andere organisaties zoals certificerende instellingen.

Proefprojecten


De pilot op het terrein van asbest kwam tot stand naar aanleiding van signalen vanuit diverse branches dat het aanleveren van de informatie aan de overheid en de informatie-uitwisseling binnen de asbestketen efficiënter kan. Te vaak moeten bedrijven en instellingen dezelfde informatie meerdere keren aanleveren. Ook andere branches kunnen zich voor proefprojecten binnen het programma aanmelden.

Slim gebruik van ICT


De aanpak rond asbest is één van de pilotprojecten die staatssecretaris Heemskerk uitvoert om met behulp van ICT de regeldruk voor het bedrijfsleven te verlagen. De projecten zijn onderdeel van het programma ' Ketenherinrichting: Slim geregeld, goed verbonden'. De staatssecretaris noemde het project als één van de voorbeelden hoe Nederland slimmer gebruik kan maken van ICT. Uit het rapport van IBM bleek onder meer dat juist op dat vlak nog veel winst is te behalen voor de BV Nederland, aldus Heemskerk.