Antwoord op kamervragen over de intrekking voorstel van wet Bijdrage politiekosten bij publieksevenementen

Uw Commissie heeft bij brief van 6 maart jongstleden aangegeven graag antwoord te ontvangen op de vraag waarom ik mijn voornemens tot intrekking van het wetsvoorstel Bijdrage politiekosten bij publieksevenementen (kamerstukken 30 526) en tot indiening van het wetsvoorstel Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast, uitsluitend kenbaar heb gemaakt in een publicatie en in antwoord op kamervragen ter zake. Tevens vroeg u op welke termijn de Kamer het aangekondigde wetsvoorstel zal ontvangen.

Het blad PM-magazine heeft zelf initiatief genomen tot het schrijven van een artikel over het wetsvoorstel Bijdrage politiekosten bij publieksevenementen. Desgevraagd heeft mijn woordvoerder bevestigd dat ik voornemens ben dit wetsvoorstel in te trekken om de redenen die ik heb aangegeven in het antwoord op de kamervragen daaromtrent.
Met betrekking tot de voorgenomen indiening van het wetsvoorstel Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast heeft de Rijksvoorlichtingsdienst een persbericht uitgebracht nadat de ministerraad op 7 september 2007 ermee had ingestemd om het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State voor te leggen. Daarbij is vermeld dat de tekst van het wetsvoorstel pas openbaar wordt op het moment van indiening bij de Tweede Kamer. Dit is de gebruikelijke gang van zaken.

Zoals u weet kunnen wetsvoorstellen worden ingetrokken in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad en na machtiging daartoe door de Koningin. Ik zal de ministerraad in april voorstellen in te stemmen met intrekking van het wetsvoorstel Bijdrage politiekosten bij publieksevenementen. Ik heb daarmee gewacht om gelijktijdig instemming te kunnen krijgen met de indiening bij de Tweede Kamer van het wetsvoorstel Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast, een voorstel dat extra bevoegdheden voor de burgemeester en het openbaar ministerie in het leven roept, onder andere om voetbalvandalisme beter te kunnen bestrijden.
Zodra de Koningin mij daartoe heeft gemachtigd, informeer ik u over de daadwerkelijke intrekking van het wetsvoorstel.
Tevens zullen de minister van Justitie en ik na instemming van de ministerraad het wetsvoorstel Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast aan de Koningin aanbieden ter indiening bij de Tweede Kamer.

Minister Ter Horst