Reparatie koopkracht niet nodig

Minister Donner ziet geen reden tot maatregelen om de koopkracht in 2008 te repareren. Het beeld wijkt nauwelijks af van de verwachtingen uit de Miljoenennota, aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

De koopkracht van de meeste Nederlanders gaat er in 2008 tussen een kwart en een half procent op achteruit. Dit komt vooral door de stijgende energieprijzen en hogere loonkosten. Hierdoor stijgt de inflatie van 2 naar 2 1/2 procent.

De verwachte koopkrachtontwikkeling voor 2009 is positief. Voor werkenden stijgt de koopkracht met 1/4 tot 2 3/4 procent. Niet-werkenden met kinderen gaan er 1 1/2 procent op vooruit. De koopkracht van niet-werkenden zonder kinderen blijft ongeveer gelijk. Donner houdt wel de vinger aan de pols en bekijkt in de zomer of het koopkrachtbeeld voor 2009 nog steeds voldoende evenwichtig is.

Deze stijging is deels het gevolg van bewust kabinetsbeleid. In 2009 gaan de lasten voor werknemers omlaag. Daarnaast profiteren gezinnen met kinderen van de invoering van het kindgebonden budget.

Ook gaat minister Donner in op het eerder gepresenteerde rapport van het Verwey-Jonker Instituut, waaruit zou blijken dat er in 2006 meer kinderen in armoede leefden. Deze cijfers blijken niet te kloppen: in 2006 is dit aantal juist licht gedaald. Het ministerie voor Jeugd en Gezin komt binnenkort met een uitvoerige reactie op het rapport.

Brief van minister Donner: Koopkrachtcijfers CEP

Meer informatie over inkomensbeleid