Experiment jaarverslag VWS 2007

De Voorzitter van de vaste commissie voor VWS
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

FEZ-U-2841567

8 april 2008

VWS doet de komende twee begrotingsjaren mee aan een experiment voor verbetering van de begroting en het jaarverslag. Doel van het experiment is het aanbrengen van meer politieke focus in de begroting en het jaarverslag en tevens de verantwoordingslasten te verminderen. De minister van Financiën heeft het experiment voorgesteld in een brief aan de Commissie voor de Rijksuitgaven van 20 december 2007. Op 6 februari 2008 heeft hij vervolgens het experiment toegelicht in een Algemeen Overleg met die Commissie. Het voorstel is toen aanvaard.

De eerste grote verandering als gevolg van het experiment is een geheel nieuwe opzet van het jaarverslag van VWS over 2007. Dat geldt overigens ook voor de jaarverslagen van de ministeries van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) en Buitenlandse Zaken (BZ). De veranderingen hebben betrekking op de inhoud van het beleidsverslag, op de inhoud van de beleidsartikelen en op de integratie van de Slotwet in het jaarverslag. Tevens is een omvangrijke reductie van de omvang van het jaarverslag gerealiseerd.

In het beleidsverslag is de beleidsmatige verantwoording op hoofdlijnen over 2007 opgenomen. Hier wordt ook verslag gedaan van de stand van zaken van de doelstellingen in het beleidsprogramma Samen werken Samen leven die betrekking hebben op de beleidsterreinen van VWS. De politieke focus is bereikt door alleen opmerkelijke resultaten te presenteren. Daarbij is tevens aangesloten op de prioriteiten die wij in onze beleidsagenda 2008 hebben verwoord.

De beleidsartikelen bevatten een volwaardige financiële verantwoording. In de artikelen worden de veranderingen van de begroting en de uitputting ervan toegelicht. We hebben de presentatie van die toelichting dit jaar verbeterd door tabellen op te nemen waaruit blijkt bij welke begrotingswet (1e en 2e Suppletore wet en Slotwet) die veranderingen zich hebben voorgedaan. De gedetailleerde beleidsmatige toelichting die voorheen in de beleidsartikelen was opgenomen is vervallen.

De integratie van de Slotwet in het jaarverslag blijkt (allereerst) uit het opnemen van de Slotwet in het jaarverslag. Voorheen was dit een apart document. De toelichting op de slotwetmutaties is bovendien expliciet opgenomen in de budgettaire tabellen bij de artikelen die het verloop van de vastgestelde begroting tot aan de uiteindelijke realisatie verklaren.

Gezien het grote aantal wijzigingen in de opzet van het jaarverslag wil ik u voorstellen een technische presentatie over het jaarverslag nieuwe stijl te laten verzorgen. Concreet stel ik voor dat die presentatie zal ingaan op de achtergrond van het experiment en de keuzen die daarbij gemaakt zijn. Op die manier kan uw commissie op een toegankelijke manier kennis maken en kennis vergaren over de opzet en het doel van het experiment.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A Klink