Antwoorden op kamervragen van Agema over het creëren van een luilekkerland voor fraude doordat verzekeraars de declaraties van alle zorgaanbieders niet mogen controleren

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z-K-U-2841482

8 april 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het creëren van een luilekkerland voor fraude doordat verzekeraars de declaraties van alle zorgaanbieders niet mogen controleren (2070815730).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht “Geen controles op declaraties therapeuten”?

Vraag 2
Is het waar dat de nieuwe gedragscode voor het controleren van declaraties door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is goedgekeurd, verzekeraars de declaraties van alle zorginstellingen niet mogen controleren en dat dossiers niet mogen worden ingezien?

Vraag 3
Deelt u de mening dat u hiermee een luilekkerland voor fraude creëert? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 1, 2 en 3
De gestelde vragen hebben, net als de eerder gestelde vragen van het Kamerlid Schippers (VVD) met nr. 2070812530, betrekking op de controle van declaraties door zorgverzekeraars in verband met de verlopen goedkeuring van de gedragscode van verzekeraars. Voor de beantwoording verwijs ik daarom kortheidshalve naar het antwoord op de vragen van mevrouw Schippers.