Aboutaleb ziet meer in scholing dan in sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders

Staatssecretaris Aboutaleb vindt dat alleenstaande bijstandsouders met jonge kinderen niet hoeven te solliciteren als ze dat niet willen. Wel zullen ze dan scholing moeten volgen.

De staatssecretaris verdedigde donderdag 3 april tijdens het debat met de Tweede Kamer over de bijstandswet het voornemen van het kabinet alleenstaande bijstandsouders met jonge kinderen te ontheffen van de sollicitatieplicht. De bewindsman ziet meer in scholing. Bijstandsmoeders hebben vaak geen goede opleiding. Door scholing krijgen zij meer kansen. "Investeren in de moeders geeft ook de kinderen meer kansen". Hij wees erop dat het kabinet niet uit is op een algehele vrijstelling. "Het is niet zo dat gemeenten iedereen die onder de definitie valt, gaat aanschrijven."

In het debat sprak de staatssecretaris met klem tegen dat er sprake is van willekeur bij het toekennen van extraatjes aan bijstandsgerechtigden door gemeenten, zoals de SP suggereerde. "We leven niet in een bananenrepubliek. Het is niet zo dat gemeenten maar wat aanrommelen". Sinds de invoering van de nieuwe bijstandswet vier jaar geleden zijn gemeenten verantwoordelijk voor de bijstand.

Column Aboutaleb: Meer bagage helpt je echt verder