‘Ondernemers: bied kansarme jongeren een stageplek’

‘Ondernemers hebben, net als iedere burger, een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze zouden zich verantwoordelijk moeten voelen jongeren te stimuleren deel te nemen aan de samenleving en ze een perspectief te bieden.’ Dat zei minister Rouvoet vandaag tijdens een bijeenkomst met ondernemers van het VNO/NCW in Rotterdam.

Rouvoet sprak de hoop uit dat ondernemers in de jongerenstad Rotterdam het aandurven jongeren een stageplek te geven. Vooral jongeren die bijvoorbeeld hun school niet hebben afgemaakt, geen werkervaring hebben of om andere redenen moeite hebben met het vinden van een geschikte werkplek. ‘Het is de verantwoordelijkheid van de overheid, provincies en gemeenten maar ook die van ondernemers om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren gezond en veilig kunnen opgroeien. Dat ze hun talenten kunnen ontplooien, plezier kunnen hebben en goed voorbereid zijn op hun toekomst en betrokken zijn bij de samenleving’, aldus Rouvoet.

‘U kunt gewoon met 1 jongere beginnen. En ook al loopt u het risico dat de jongere het niet volhoudt en zich terugtrekt, als het wél slaagt weet ik zeker dat u er een geweldig gevoel aan overhoudt. En een gemotiveerde werknemer.’ Als voorbeeld van een geslaagd initiatief noemde Rouvoet het Project Máxima bij Rotterdam Airport: 70 jongeren kregen de gelegenheid werkervaring op te doen op het vliegveld. 57 van hen hebben met succes de stage afgerond en daarmee hun kans op een baan vergroot.