Inspraak Derde Structuurschema Elektriciteitsvoorziening

Om ook in de toekomst in de groeiende elektriciteitsbehoefte te kunnen voorzien is er ruimte nodig om elektriciteit op te wekken en te transporteren. Op initiatief van minister Van der Hoeven van Economische Zaken en minister Cramer van Ruimte en Milieu heeft het kabinet daartoe het Derde Structuurschema Elektriciteitsvoorziening (SEV III) voorbereid. Dit is een planologische kernbeslissing (pkb) waarin ruimte wordt gereserveerd voor grootschalige productie en transport van elektriciteit.

Om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen zijn in deze pkb deel 1 (kabinetsvoornemen) 23 vestigingsplaatsen opgenomen (waarvan 7 nieuw ten opzichte van het structuurschema uit 1994) en 38 hoogspanningslijnen (waarvan 16 nieuwe). In het SEV III zijn ook de vijf locaties opgenomen waarvoor het waarborgingsbeleid kernenergie vooralsnog blijft gehandhaafd. Het gaat hier om de locaties Moerdijk, Westelijke Noordoostpolderdijk, Maasvlakte, Eems en Borssele.

Het SEV III is urgent omdat voorkomen moet worden dat de elektriciteitsvoorziening in Nederland (inclusief de verbindingen met het buitenland) in gevaar komt.

Ten behoeve van de pkb deel 1 zijn een aantal onderzoeken uitgevoerd. Deze liggen samen met dit SEV III ter inzage van 3 april tot en met 25 juni 2008 bij de ministeries van Economische Zaken en van VROM en bij de provinciehuizen van de 12 provincies. Ook zijn de documenten in te zien via http://www.inspraakpunt.nl/ en http://www.ez.nl/ . Eenieder kan in deze periode zijn zienswijze indienen over de pkb deel 1 en de onderliggende rapporten. Schriftelijke reacties kunnen worden gestuurd naar Inspraakpunt SEV III, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag of via internet (zie http://www.inspraakpunt.nl/ ). Ook zal tijdens drie informatiebijeenkomsten de inhoud van het structuurschema worden toegelicht. Aansluitend daaraan vindt een hoorzitting plaats voor diegenen die mondeling hun zienswijze naar voren willen brengen. De informatiebijeenkomsten worden gehouden op

  • donderdag 15 mei in Grand Hotel Wientjes, Stationsweg 7 te Zwolle
  • dinsdag 20 mei in het Evoluon, Noord Brabantlaan 1a te Eindhoven en
  • donderdag 22 mei in het Zalencomplex Engels, Stationsplein 45 in Rotterdam.

Het programma tijdens deze avonden: 18.30 uur zaal open, 19.00-20.00 plenaire presentatie en gelegenheid tot het stellen van vragen, 20.15 hoorzitting met inspraakmogelijkheid.

Op basis van de inspraak en bestuurlijk overleg (samengevat als pkb deel 2) kan de pkb dan worden aangepast. De aangepaste pkb zal dan als definitief kabinetsstandpunt (pkb deel 3) naar verwachting dit najaar aan de Tweede Kamer worden aangeboden.