Nieuwe technologie verbindt telefonie en internet

ENUM, een nieuwe technologie die telefonie en internet met elkaar verbindt, is sinds 26 maart 2008 operationeel. Mark Frequin, directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken liet zich als eerste gebruiker registreren.

Met ENUM (Electronic Numbering Mapping) kan een consument bijvoorbeeld op basis van zijn telefoonnummer kiezen of hij inkomende sms'jes naar een mailbox laat sturen, mailberichten wil afspelen als voicemail of bellers leidt naar zijn webpagina op internet.
Door ENUM kan de consument zijn eigen bereikbaarheid regelen en is hij niet meer gebonden aan het apparaat dat hij gebruikt (telefoon, pda of internet), de plek waar hij zich bevindt, of zijn eigen telecomprovider. De gebruiker kan zich via zijn provider opgeven.

Volgens staatssecretaris Heemskerk zijn we er in Nederland vroeg bij. 'Dat biedt voor het Nederlandse bedrijfsleven een mooie kans om internationaal voorop te lopen', aldus Heemskerk. Succesvol geïntroduceerde diensten kunnen ook op buitenlandse markten worden geïntroduceerd. Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten zetten de eerste stappen al voor het invoeren van ENUM.

In Nederland beheert ENUM NL (Stichting ENUM Nederland) de Nederlandse ENUM-zone en registreert nieuwe domeinnamen. De introductie van deze technologie in Nederland is mogelijk gemaakt door het ENUM Innovatieplatform. Dat wordt gefaciliteerd door ECP.NL (Platform voor eNederland), ISOC (Internet Society Nederland) en ENUM NL (Stichting ENUM Nederland) en het ministerie van Economische Zaken.