Donner en Aboutaleb praten met jonggehandicapten over het vergroten van kansen op werk

Veel jonge mensen met een beperking willen werken, en hebben ook mogelijkheden om aan de slag te gaan. Ze vinden echter moeilijk een baan bij een gewone werkgever. Hoe zou je de kansen op werk voor jongeren met een beperking kunnen vergroten? Hierover spraken minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb op 26 februari met een groep jonggehandicapten en ouders tijdens een bijeenkomst op het ministerie.

Minister Donner werkt aan een voorstel om de Wajong (uitkering voor jonggehandicapten die arbeidsongeschikt zijn) te veranderen. Hij wil dat meer jonge mensen met een beperking de kans krijgen om aan de slag te gaan. Door de huidige Wajongregeling wordt een grote groep jongeren al op hun 18e volledig arbeidsongeschikt verklaard, terwijl veel van deze jongeren willen en kunnen werken. Ook voor staatssecretaris Aboutaleb was de bijeenkomst van belang. Hij werkt aan de modernisering van de Wet sociale werkvoorziening, waar veel gehandicapten werken.

De jongeren hadden een groot aantal adviezen voor de minister en staatssecretaris, vooral heel praktische tips op het gebied van onderwijs en het aanvragen van voorzieningen. De minister zal de adviezen meenemen in de afweging van zijn plannen die hij in mei naar de Tweede Kamer zal sturen.

De bijeenkomst was op verzoek van de bewindslieden georganiseerd door CrossOver, het kenniscentrum voor de Wajong (www.kcco.nl). Hans Kamps, kroonlid van de Sociaal Economische Raad, leidde de bijeenkomst.

minister