Raad: weigering strafonderbreking Lucia de B. gegrond

Staatssecretaris Albayrak heeft op goede gronden Lucia de B. geweigerd strafonderbreking te verlenen. Tot dit oordeel komt de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in haar uitspraak van 26 februari 2008.

Tegen deze weigering had Lucia de B. beroep ingesteld. De Haagse verpleegkundige, sinds december 2001 gedetineerd en tot levenslang veroordeeld vanwege zeven moorden en drie pogingen tot moord op patiënten, krijgt geen strafonderbreking. Zij had strafonderbreking verzocht vanwege de mogelijke herziening van haar strafzaak en haar medische situatie.

Strafonderbreking kan worden verleend wegens zodanig bijzondere omstandigheden in de persoonlijke sfeer dat niet kan worden volstaan met een andere vorm van verlof. De directe aanleiding voor het verzoek om strafonderbreking van Lucia de B. was het rapport van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken van oktober 2007.

M.b.t. de herziening van de strafzaak heeft de beroepscommissie overwogen dat niet vaststaat dat er daadwerkelijk een herzieningsprocedure volgt, laat staan tot welke uitkomst een dergelijke procedure zal leiden. De beroepscommissie oordeelt dat de beslissing van de Staatssecretaris van Justitie tot afwijzing van klaagsters verzoek om strafonderbreking, bij afweging van alle in aanmerking komende belangen, niet als onredelijk of onbillijk kan worden aangemerkt. Het beroep van Lucia de B. tegen deze beslissing wordt dan ook ongegrond verklaard.