Balkenende: vervolg op Kyoto in VN-verband

Minister-president Balkenende heeft in New York gepleit voor een vervolg op het Kyoto-protocol in VN-verband. Hij vindt het 'van het grootste belang' dat eind 2007 onderhandelingen beginnen.

Eind 2007 wordt in Bali de United Nations Climate Change Conference gehouden. Nederland maakt zich sterk voor een gezamenlijke aanpak van klimaatverandering in het kader van het VN -klimaatverdrag.

Volgens Balkenende geeft 'Bali' 'een unieke kans om alle elementen in de strijd tegen klimaatverandering in samenhang te bezien: vermindering van schadelijke emissies, adaptatie, technologie en de financiering'.

New York

Balkenende sprak op 24 september 2007 in New York tijdens het UN High Level Event on Climate Change van de Verenigde Naties.

Hij was tijdens dit evenement voorzitter van de deelsessie over aanpassing aan klimaatverandering (adaptation).

Aanpassen

Overal ter wereld zijn de effecten van klimaatverandering zichtbaar en voelbaar, zei de minister-president. 'Het is nodig dat we de oorzaak aanpakken en de uitstoot van broeikasgassen drastisch beperken.'

Maar dit is niet genoeg, zei Balkenende. 'Met minder emissies kunnen we de klimaatverandering wel afremmen, maar niet stoppen. We zullen ons ook moeten aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering: adaptatie.'

Traditie

Voor Nederland is 'adaptatie' volgens Balkenende geen nieuw thema. Zo heeft Nederland bijna vijftig jaar gewerkt aan een geavanceerd verdedigingssysteem tegen hoogwater uit zee. Ook op kleinere schaal wordt ingespeeld op de eisen die het water stelt: in Nederland verrijzen bijvoorbeeld steeds meer woonwijken met drijvende huizen.

Balkenende: 'We hebben in onze geschiedenis geleerd dat aanpassing aan het water ons sterker kan maken. Dat het loont om creatief en innovatief te zijn.'

Als we ons goed aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, kunnen we de levensstandaard van mensen verhogen en de leefomgeving beter en veiliger maken, zei minister-president Balkenende.

Maatwerk

Omdat klimaatverandering overal eigen sporen nalaat, is maatwerk nodig. De regionale gevolgen van klimaatverandering moeten tijdig in kaart worden gebracht. Alleen dan kunnen landen een goede adaptatiestrategie ontwikkelen en uitvoeren, zei Balkenende.

Daarbij loont het volgens hem om samen te werken. 'Wij allemaal kunnen leren van de ervaringen van anderen.'

Ontwikkeling en adaptatie

Dat is ook de reden dat Nederland in de ontwikkelingssamenwerking met andere landen veel aandacht aan dit onderwerp geeft. Zo legt Nederland met Indonesische partners een polder aan bij Semarang om de binnenstad beter tegen overstromingen te beschermen. 'Ontwikkeling en adaptatie gaan gelijk op', volgens de minister-president.