Start bouw kernfusiecentrale in Caderache Frankrijk

In Cadarache, in Zuid-Frankrijk, is gestart met de voorbereidingen van de bouw van een experimentele atoomfusiecentrale.

Om inzicht te krijgen in het project, ITER genaamd, nam minister Van der Hoeven met een select gezelschap uit het Nederlandse bedrijfsleven een kijkje bij deze ingewikkelde onderneming.

'ITER is een experimentele faciliteit waar we proberen het proces dat in de zon plaatsvindt, dat ons energie levert, na te bootsen hier op aarde.

Waar we twee kleine kernen versmelten, bij elkaar fuseren, kernfusie daar komt energie bij vrij. Het idee van ITER is om te laten zien dat we met dat proces uiteindelijk energie kunnen opwekken.

Wat we natuurlijk graag willen, dat is dat onze Nederlandse industrie en onze Nederlandse onderzoekinstellingen hier opdrachten weghalen. Dat is ook een van de doelstellingen van deze missie.'

Nederlandse en Franse bedrijven werd in Frankrijk de kans geboden om kort met elkaar kennis te maken en te kijken wat ze in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen. En dat wierp in veel gevallen vruchten af.

'Dutch Space is het grootste Nederlandse ruimtevaartbedrijf en wij maken onderdelen van satellieten. Met name ook instrumenten en dat is de aansluiting die we met ITER hebben. We hebben nu net drie afspraken achter de rug. Het gaat allemaal heel snel en ik heb wel het gevoel dat we zeker twee van die afspraken gaan doorzetten.'

Tijdens haar bezoek bezocht de minister een kleinere vergelijkbare centrale waar ze van dichtbij kon waarnemen wat er in Cadarache over een jaar of tien te zien zal zijn op wat nu nog een gigantisch kaal oppervlak is. De minister vindt het belangrijk om juist in dit vroege stadium een en ander met eigen ogen te zien.

'Wij Nederlanders hebben nogal het idee om te denken "het komt wel", als het wat verder is dan zien we wel. Maar alle anderen zijn je dan voor geweest. Daar heb ik geen zin in. Dus wat we hier gedaan hebben, dat is met ITER-NL hier naar toe met onderzoeksinstellingen, die zijn hier ook bij, plus bedrijven en inderdaad nu de contacten leggen, je nu presenteren, laten zien wat je kunt, en ook kijken hoe je partners kunt vinden voor als een project te groot is, dat je dat samen kunt doen.'

Kernfusie is wat de minister betreft een goede optie van duurzaam energie opwekken. 'We doen een heleboel maar als we echt duurzame energie willen hebben moet je ook naar grootschalige oplossingen kijken. En dan kom je bij kernfusie uit. Je hebt nauwelijks afval, de grondstof is ongelimiteerd. Het kan op een zodanige manier werken dat je enorm duurzaam kunt produceren en dat betekent dat je op deze manier echt een oplossing kunt vinden. Naast wat we doen met biomassa, wat we doen met zonne-energie, met windenergie. Maar daar kun je het niet bij laten want bijvoorbeeld onze eigen doelstellingen die we nu hebben: 20 procent duurzaam in 2020 betekent wel nog altijd 80 procent fossiel. Dus je moet ook andere opties onderzoeken.'