Rouvoet wil gezinsvriendelijk beleid

‘Uiteraard gaan mensen er zélf over of ze (meer) kinderen willen hebben. Dat is en blijft een persoonlijke keuze. Maar als overheid kun je wel zorgen voor goede voorzieningen, zodat mensen die keuze ook kúnnen maken’, aldus minister Rouvoet.

Dit stelt Rouvoet mede naar aanleiding van een interview met dagblad De Pers, dat vandaag is verschenen. Hij staat hierin onder andere stil bij de vraag of er meer kinderen geboren moeten worden. Hij benadrukt: ‘Ik wil geen bevolkingspolitiek bedrijven. Het is de eigen keuze van mensen of en wanneer zij kinderen willen hebben. Maar het mag niet zo zijn dat mensen die wél kinderen willen, daar maar niet voor kiezen omdat bijvoorbeeld flexibele werktijden en verlof niet goed zijn geregeld.’ ‘Daar ligt een taak voor de overheid, samen met het bedrijfsleven,’ aldus Rouvoet.

Ook wil Rouvoet meer aandacht voor de medische risico’s van uitgesteld ouderschap. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg publiceerde hierover onlangs het rapport Uitstel van ouderschap: medisch of maatschappelijk probleem? . ‘Tegenwoordig wachten veel vrouwen met het krijgen van kinderen. Niet iedereen is zich ervan bewust dat het krijgen van kinderen boven je 30e medische risico’s met zich meebrengt. Ook onder hoogopgeleide vrouwen is dit niet altijd even bekend. Ik vind het een taak van de overheid daar goede voorlichting over te geven, zodat vrouwen dit aspect bij hun keuze kunnen laten meewegen.’

Uit het recente rapport Babies and Bosses van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) blijkt dat in landen waar veel vrouwen werken, het geboortecijfer ook hoog is. In die landen wordt een gezinsvriendelijk beleid gevoerd: de combinatie van werken en zorg is goed geregeld, onder andere door verlofregelingen en flexibele werktijden. Dat wil Rouvoet ook graag in Nederland.

Rouvoet wil daarom een discussie starten waarbij verschillende thema’s in onderlinge samenhang worden bekeken: de combinatie van arbeid en zorg, een hogere arbeidsparticipatie en het kunnen realiseren van een kinderwens. Op dit moment bereidt Rouvoet de Gezinsnota voor, waarin onder andere deze thema’s voorkomen. De Gezinsnota verschijnt in het najaar van 2008.