Minder kosten bij ziekteverzuim maakt het voor werkgevers niet aantrekkelijker om kansarme jongeren aan te nemen

Het overnemen van de kosten bij ziekteverzuim van jongeren zorgt er nauwelijks voor dat werkgevers kansarme jongeren een leerwerkbaan aanbieden. Dit schrijft staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Een proef toont aan dat werkgevers weinig gebruik maken van de zogenoemde no-riskpolis die de kosten van werkgevers dekt bij ziekte van jongeren.

Het streven was om in totaal 13.000 jongeren met een no-riskpolis op een leerbaan te plaatsen. Aboutaleb verwacht niet dat het aantal polissen waar werkgevers een beroep op gaat doen boven de 1000 gaat uitkomen. Werkgevers zeggen dat ziekteverzuim voor hen geen reden is om jongeren met weinig kansen niet aan te nemen. Belangrijke redenen zijn daarentegen wèl: het opleidingsniveau dat niet aansluit bij het werk en gebrek aan tijd om de jongeren te begeleiden. Ook de administratieve rompslomp die de no-riskpolis met zich meebrengt is een reden om er geen gebruik van te maken.

Op verzoek van de Tweede Kamer is in 2006 een twee jaar durende proef van start gegaan. In 34 gemeenten is onderzocht of betaling van de kosten bij ziekteverzuim van jongeren het voor werkgevers aantrekkelijk maakt om jongeren tot 23 jaar, zonder startkwalificatie (minimaal havo, vwo- of mbo-diploma vanaf niveau 2) een leerwerktraject aan te bieden.