Transferium Jeugdzorg in 2010 open

Het ministerie voor Jeugd en Gezin, de provincie Noord-Holland en jeugdzorgorganisatie Parlan gaan samen in Heerhugowaard een nieuwe voorziening voor gesloten jeugdzorg realiseren. Dit Transferium biedt plaats aan 80 jongeren van 12 tot 18 jaar en opent medio 2010 zijn deuren.

Met de bouw van het Transferium is een bedrag van 30,6 miljoen euro gemoeid. Het Rijk zal de realisatie en exploitatie financieren. De provincie zal een eenmalige investeringsbijdrage van maximaal 9 miljoen geven.
Op dit moment ontbreekt, behalve dan in Amsterdam, zo’n voorziening in Noord-Holland.

Jongeren met ernstige gedragsproblemen worden per 1 januari 2008 zo mogelijk geplaatst in voorzieningen voor gesloten jeugdzorg. Minister Rouvoet wil in 2010 1.400 plaatsen gesloten jeugdzorg beschikbaar hebben, zodat deze groep jongeren gescheiden kan worden behandeld van de strafrechtelijk geplaatste jongeren.

Begin januari gaf Rouvoet in Eefde het startsein voor de gesloten jeugdzorg. Per 1 januari 2008 zijn er ruim 700 plaatsen voor gesloten jeugdzorg. ‘Ik ben verheugd dat nu ook een begin kan worden gemaakt met capaciteit die in de vorm van nieuwbouw wordt gerealiseerd’, aldus Rouvoet.

Gedeputeerde van Noord–Holland Sascha Baggerman: ‘Dit is een geweldige samenwerking. Het realiseren van een passend zorgaanbod voor jongeren met ernstige gedragsproblematiek ligt mij na aan het hart. Plaatsing in eigen woonomgeving is van belang om de ouders en leefomgeving van de jongere te kunnen betrekken bij de behandeling.‘

Het project Transferium is een samenwerkingsverband van Parlan (jeugdzorg), Triversum (kinder- en jeugdpsychiatrie) en Lijn 5 Amstelduin (zorg voor licht verstandelijk gehandicapten), OCK- het Spalier (Jeugdzorg), Noorderhaven (zorg voor licht verstandelijk gehandicapten), De Doggershoek (justitiële jeugdinrichting), Brijder (verslavingszorg) en de Spinaker (speciaal onderwijs).