Ibn Ghaldoun moet ruim 1,2 miljoen euro overheidsgeld terugbetalen

De Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moet ruim 1,2 miljoen euro terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. Het geld is onrechtmatig besteed. Dat heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt per brief laten weten aan het bestuur.

Eerder deed het ministerie aangifte tegen de school wegens onrechtmatige besteding van overheidsgeld.

De financiële misstanden op Ibn Ghaldoun kwamen in 2007 aan het licht na onderzoek van de Inspectie en de Auditdienst van het ministerie van Onderwijs. Daaruit bleek onder andere dat onderwijsgeld was gebruikt voor reizen naar Saoedi-Arabië. De deelnemers waren leerlingen, ouders van leerlingen, personeel en bestuur van de school en een aantal buitenstaanders. Uit het onderzoeksrapport blijkt tevens dat er twee personen op de loonlijst staan, waarvan de Auditdienst niet heeft kunnen vaststellen dat deze daadwerkelijk werkzaamheden hebben verricht ten behoeve van de school en / of het bestuur. Ook heeft de school in 2003 een aantal touringcars aangeschaft waarmee de school het leerlingenvervoer in eigen beheer is gaan uitvoeren. In totaal heeft de school voor ruim euro 1,2 miljoen onderwijsgeld niet aan onderwijsactiviteiten besteed. Wanneer de scholengemeenschap de onrechtmatige bestedingen niet zelf terugbetaalt, zal het bedrag op de bekostiging van de school worden ingehouden.

“Onderwijsgeld is bestemd voor onderwijs”, aldus van Bijsterveldt. Zij acht de wijze waarop het bevoegd gezag van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun met onderwijsgeld is omgegaan onacceptabel.