Kamervragen over een gemeenteraadsbijeenkomst in Ede

Vragen van de leden Wilders en Fritsma (beiden PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Wonen, Wijken en Integratie over het bericht dat de gemeenteraad van Ede les krijgt over de islam. (Ingezonden 15 januari 2008)

1. Vraag
Bent u bekend met het bericht 'Raad Ede krijgt les over islam'?1

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Deelt u de mening dat cursussen over de islam voor gemeenteraadsleden totale waanzin zijn omdat moslims zich aan de Nederlandse cultuur dienen aan te passen en niet andersom? Zo neen, waarom niet?

2. Antwoord
Zie onder 4.

3. Vraag
Kunt u aangeven wat de kosten zijn die gepaard gaan met deze ongewenste islamcursus? Zo neen, waarom niet?

3. Antwoord
Uit navraag bij de gemeente blijkt dat het hier ca. euro1500 aan kosten betreft. Zie verder onder 4.

4. Vraag
Behoort het tot uw mogelijkheden om te bevorderen dat deze cursus wordt gestaakt en dat vergelijkbare cursussen in andere gemeenten worden voorkomen? Zo neen, waarom niet?

4. Antwoord
Op 15 januari heeft de gemeenteraad van Ede een bijeenkomst gehouden waarbij de gemeenteraadsleden nader zijn geïnformeerd over de Islam.
Het is aan de gemeenteraden om te beslissen of, en zo ja, op welke wijze en tegen welke kosten zij kennis willen vergaren over maatschappelijke thema’s. Alleen indien sprake is van een besluit dat strijdt met het recht of het algemeen belang en dit een constitutionele misstand oplevert zou een dergelijk besluit door de Kroon kunnen worden vernietigd. Daarvan is hier geen sprake.

1 De Telegraaf, 11 januari 2008.