Bedrijven verantwoordelijk voor onderzoek straalgrit

Bedrijven zijn vanaf 1 april zelf verantwoordelijk om een betrouwbaar laboratorium in te schakelen dat bepaalt of het straalgrit nog kan worden gereinigd. Laboratoria hoeven vanaf die datum niet meer geacrediteerd te zijn om straalgrit op vervuiling te onderzoeken. VROM schrapt de acreditatie-eis om de regelgeving te vereenvoudiging en verminderen.

Straalgrit, een glasachtig materiaal om onder andere gebouwen te zandstralen, kan na gebruik verontreinigd zijn met bijvoorbeeld zware metalen en PAK's. Dat grit mag niet onbehandeld in het milieu terechtkomen. Alleen straalgrit dat niet kan worden gereinigd mag op een vuilnisbelt worden gestort. De normen daarvoor staan in de 'Regeling niet-reinigbare straalgrit'. Daarin stond ook dat het laboratorium erkend dient te zijn door de stichting Raad voor de Accreditatie of door een andere Europese laboratoriumaccreditatie.
VROM heeft de Tweede Kamer op 11 oktober 2006 in een brief aangegeven de accreditatie-eis voor laboratoria te schrappen (Meerjarenprogramma herijking van de VROM-regelgeving, Kamerstukken II 2006/07, 29 383, nr. 63).

Download