16 Miljoen euro voor sport in ontwikkelingslanden

Staatssecretaris Bussemaker en minister Koenders willen met een investering van zestien miljoen euro een nieuwe impuls geven aan sportinitiatieven in ontwikkelingslanden.

Sport

Voetbalteam in Accra (Ghana)

Met een deel van dit bedrag kunnen Nederlandse sportorganisaties in tien verschillende ontwikkelingslanden projecten opzetten. Dat maakte de staatssecretaris vanmiddag bekend tijdens de presentatie van een notitie over sport en ontwikkelingssamenwerking. Samen met minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking lichtte zij haar beleid voor de komende jaren toe. Ook ambassades krijgen middelen (zes miljoen euro) om sportprogramma’s te ondersteunen.

Brood op de plank

Sport kan een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van mensen in ontwikkelingslanden. ‘Maar sport levert vaak geen brood op de plank op’, aldus de staatssecretaris. ‘Dat is slechts voor een enkeling weggelegd. Sport betaalt wel op veel andere manieren uit. Het levert voldoening en kracht op, gezelligheid, plezier, gezondheid. Of je nu in Nederland sport, of in Afrika, het effect van sport is universeel.’

Daarom gaat sportkoepel NOC*NSF op verzoek van Bussemaker een plan van aanpak ontwikkelen dat moet leiden tot tien meerjarenprogramma’s. In deze programma’s gaan Nederlandse organisaties intensief samenwerken met lokale partners.

Met deze programma’s sluit het kabinet aan op de oproep van de Verenigde Naties om sport te integreren in de programma’s die opgezet zijn om de millennium-ontwikkelingsdoelen te halen.