Van ‘kansarm’ naar kansrijk!

57 jongeren kregen vandaag hun diploma ‘basisvaardigheden luchthavenmedewerker’ uit handen van prinses Máxima. Minister Rouvoet was aanwezig om de jongeren te feliciteren met dit succes.

De jongeren begonnen eind november aan het Project Máxima, een intensief scholingstraject op Rotterdam Airport. Bij de start van het traject stonden ze nog te boek als zogeheten kansarme jongeren: opleiding niet afgemaakt, geen werkervaring en in sommige gevallen ook nog een strafblad. Intussen hebben zij een diploma waarmee zij hun kans op een baan aanzienlijk vergroten.

Minister Rouvoet gaf de aanwezige jongeren hiervoor een groot compliment. ‘Jullie hebben allemaal laten zien dat je met een flinke dosis motivatie en ook met de nodige transpiratie van een kansarme tot een kansrijke jongere op de arbeidsmarkt kunt worden.’ Hij benadrukte vooral het doorzettingsvermogen van de jongeren die het project tot een goed eind hebben gebracht. ‘Jullie kunnen nu wél aantonen dat je iets kunt en ook iets wilt. En daar zijn werkgevers gevoelig voor.’

De opleiding

De opleiding bestaat uit 17 modules. Een aantal heeft specifiek met de luchtvaart te maken, zoals het ‘marshallen' (vliegtuigen parkeren), vliegtuigbrandbestrijding en beveiliging. Ook algemene onderwerpen komen aan bod, zoals computervaardigheden en het voeren van balie- en telefoongesprekken. De deelnemers krijgen na het project geen baangarantie, maar worden bij het zoeken naar een baan begeleid door het projectteam ‘Máxima'. Sleutelbegrippen binnen het project zijn inzet, zelfstandigheid, motivatie en vooral eigen verantwoordelijkheid.

Project Máxima

In 2004 startte het eerste project opgezet door Rotterdam Airport en het Rotterdamse bedrijfsleven om Marokkaanse jongeren een kans te bieden op de arbeidsmarkt: het project ‘Marok’Kans’. In 2006 volgde een project voor met Antilliaanse jongeren; ‘Ban Sigui’. In 2007 is het project ‘omarmd’ door het Koninklijk huis en geniet in het bijzonder de zeer gewaardeerde steun van Prinses Máxima. Het project heeft daarom dit jaar de naam ‘Máxima' gekregen. Prinses Máxima was dan ook vandaag aanwezig om aan enkele jongeren persoonlijk hun diploma te overhandigen.