Schatting: 27.500 vreemdelingen vallen onder de pardonregeling

Het aantal vreemdelingen dat een verblijfsvergunning krijgt onder de regeling nalatenschap oude vreemdelingenwet (pardonregeling) zal uitkomen op ongeveer 27.500. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Albayrak van Justitie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief over de stand van zaken.

De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) heeft bijna alle dossiers van de bij de dienst bekende vreemdelingen afgehandeld. Daarnaast heeft de IND ongeveer 5.000 burgemeestersverklaringen ontvangen. Bijna 25.000 vreemdelingen hebben sinds de pardonregeling op 15 juni 2007 in werking trad een aanbod gekregen voor een verblijfsvergunning. Hierdoor zijn circa 17.500 procedures ingetrokken, zowel bij de IND als bij de rechtbanken en de Raad van State.

Tot nu toe zijn ongeveer 3.400 vreemdelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen door de gemeenten gehuisvest. Volgens de afspraken die met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn gemaakt, moeten de vreemdelingen die onder de regeling vallen en zich in de opvang van het COA bevinden uiterlijk 1 januari 2010 zijn gehuisvest.

Ongeveer 5.000 vreemdelingen van wie de dossiers zijn beoordeeld, komen niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning. De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) geeft prioriteit aan het vertrek van deze uitgeprocedeerde asielzoekers. In de zogenaamde Lokale Terugkeeroverleggen (LTO), wordt door de DT&V samen met de gemeenten, het COA en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) gewerkt aan de terugkeer van deze groep.

Er wordt voorrang gegeven aan de terugkeer van afgewezen asielzoekers. Dit hebben staatssecretaris Albayrak en de VNG met elkaar afgesproken en ook neergelegd in het bestuursakkoord. Doel daarvan is om te voorkomen dat nieuwe achterstanden ontstaan. Om de terugkeer effectiever te maken en zo veel mogelijk te voorkomen dat afgewezen asielzoekers na afloop van hun vertrektermijn op straat komen te staan, worden aanvullende maatregelen genomen. Zo zullen meer van deze vreemdelingen in een vrijheidsbeperkende locatie kunnen worden geplaatst. Voor uitgeprocedeerde asielzoekers worden de mogelijkheden voor herintegratieondersteuning uitgebreid.