Bijna 45 miljoen voor bescherming tegen water

Het kabinet, bedrijfsleven en kennisinstellingen gaan zich gezamenlijk inzetten voor bescherming van de Nederlandse kust tegen overstromingen. Ze stellen samen bijna 45 miljoen euro beschikbaar voor vernieuwende waterprojecten.

Het gaat om de projecten ‘Flood Control 2015’ en ‘Building with Nature’ van minister Van der Hoeven van Economische Zaken en staatssecretaris Huizinga van Verkeer & Waterstaat. Het kabinet draagt 22 miljoen euro bij.

Met het geld wordt onderzoek gedaan naar nieuwe technische mogelijkheden die de zwakke plekken in de verdediging tegen het water eerder opsporen. Vanwege de klimaatverandering is het nodig dat eerder bekend is wanneer overstromingen dreigen. Dan is er meer tijd om te bekijken of en welke noodmaatregelen genomen moeten worden. Verder worden kust-, delta- en riviergebieden duurzamer ingericht.

Het project ‘Flood Control 2015’ richt zich op kustbewaking. Sensoren en elektronica zullen in de toekomst alle waterkeringen in Nederland permanent bewaken. Elke ongewenste dijkverandering wordt dan direct gesignaleerd. Ook andere landen kunnen van deze nieuwe technieken gebruikmaken. Nederland blijft zo voorop lopen als wateradviesland in de wereld.


IBM

Een voorbeeld van de bedrijven die meewerkt is IBM, dat slimme technologie ontwikkelt ter bescherming van de kustgebieden. Het bedrijf maakt gebruik van 3D internet en serious gaming-technologie. IBM richt een Global Center of Excellence in in Amsterdam, van waaruit het bedrijf andere landen helpt bij het ontwikkelen van geavanceerde voorspellings- en beschermingssystemen voor laaggelegen kustgebieden en rivierdelta's.

In het project ‘Building with Nature’ wordt gekeken welke nieuwe kennis nodig is voor een duurzame inrichting van kust-, delta- en riviergebieden. Er wordt bij de inrichting rekening gehouden met de natuur en het ecosysteem. Het gaat onder andere om de inrichting van de Zuidwestelijke Delta, waaronder het Oosterschelde gebied. Ook wordt onderzocht in hoeverre het zand langs de kust gebruikt kan worden voor kustbescherming.

Kabinetsvisie

De watersector is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. Nederland beschikt over kennis en ervaring op het gebied van water. Dat stelt Nederlandse bedrijven in staat geld te verdienen met water. Het kabinet geeft met deze projecten uitvoering aan de kabinetsvisie op het waterbeleid ‘Nederland veroveren op de toekomst’.
Het zijn de eerste activiteiten die van start gaan binnen het project Nederland Ondernemend Innovatieland (NOI), één van de tien projecten uit het beleidsprogramma Samen Werken, Samen Leven.