'Meer ondernemerschap nodig in de zorg'

Er is meer ondernemerschap nodig om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden. Dat zei minister Van der Hoeven 30 januari 2008 bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

De minister wil dat de zorgsector ondernemender en innovatiever wordt. Als er niets gebeurt zal in 2020 één op de vijf werknemers in de zorg moeten werken. De collectieve zorguitgaven stijgen dan tussen nu en 2040 van 9 naar 15 procent.

Van der Hoeven: ‘De zorgsector moet kunnen concurreren om de gunst van de consument. Natuurlijk blijven we scherp letten op hoe de patiënt het ervaart. Maar van ondernemerschap in de zorg wordt iedereen beter’.
De prestaties van een ziekenhuis sluiten nu niet aan bij de inkomsten van het ziekenhuis. Door budgettering levert goede zorg een ziekenhuis geen extra geld op.

Het kabinet neemt een aantal maatregelen om de concurrentie te bevorderen. Zo wordt in 2009 prestatiebekostiging ingevoerd. Dat betekent dat een ziekenhuis per heup, knie of oogoperatie geld ontvangt van de zorgverzekeraar. Het aantal behandelingen waarvoor de prijzen wordt vrijgegeven, wordt uitgebreid naar twintig procent.

Van der Hoeven onderzoekt nog of de eerstelijnszorg ook gebruik mag maken van de Borgstellingsregeling voor het Midden- en Kleinbedrijf en de zogenoemde Groeifaciliteit. Deze subsidieregelingen bieden ondernemers de mogelijkheid om makkelijker aan een lening te komen voor het starten van een bedrijf.