Europees Comité: geen aanwijzingen slechte behandelingen gedetineerden

Het Europees Comité inzake de voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing (CPT) heeft in Nederland geen aanwijzingen gevonden voor een slechte behandeling van mensen aan wie de vrijheid is ontnomen.

Het Comité doet wel verschillende aanbevelingen ter verbetering van de detentieomstandigheden en de behandeling bij vrijheidsbeneming. Dit staat in het CPT-rapport dat minister Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Het CPT is een onafhankelijk comité van de Raad van Europa dat bevoegd is plaatsen te bezoeken waar de overheid mensen hun vrijheid ontneemt, zoals politiebureaus of detentie-instellingen. Het CPT kan (onbegeleid) met alle betrokkenen spreken en aan de nationale autoriteiten aanvullende informatie vragen.

In juni 2007 heeft een delegatie van het CPT een bezoek gebracht aan Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. De bevindingen van het Comité zijn neergelegd in drie afzonderlijke rapporten. In de aanbiedingsbrief bij het rapport geeft minister Hirsch Ballin de eerste reactie van de zijde van de regering.

De CPT-delegatie die Nederland aandeed heeft een bezoek gebracht aan enkele politiecellen in Den Haag en Rotterdam, de afdelingen voor gedetineerden met een terroristische achtergrond in Vught en Rotterdam, de detentieboten Stockholm en Kalmar in Rotterdam en Dordrecht, het uitzetcentrum op Rotterdam Airport en jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse.