Toespraak minister-president bij DAF

'Als overheid hebben we de taak te zorgen voor een klimaat dat aanmoedigt tot vernieuwend ondernemerschap'. Dat zei de minister-president bij de opening van het motorentest-laboratorium van DAF.

Mevrouw de Commissaris van de Koningin, meneer de Burgemeester, meneer Goudriaan, dames en heren,

Het zou me niets verbazen als ik dankzij DAF een plaatsje heb verdiend in het Guinness Book of Records.

Want er zullen niet veel mensen zijn die binnen een half jaar achter het stuur hebben gezeten van zowel de allerkleinste als de allergrootste DAF.

In augustus zat ik in een DAF 600, uit 1958. Dat was in Deurne, ter gelegenheid van de onthulling van het standbeeld van Hub en Rie van Doorne. Ik heb toen uit volle overtuiging Hub van Doorne een van de grootste Nederlandse ondernemers van de 20ste eeuw genoemd.

En zojuist reed ik in een DAF XF 105. Dé blikvanger van DAF anno 2008. In de cabine voel je gewoon de fantastische traditie van dit bedrijf.

Van de DAF 600 naar de DAF XF 105. Van het pientere pookje naar het SMART brandstofinjectiesysteem.

Een halve eeuw innovatie. Een halve eeuw ambitie. Een halve eeuw onderweg naar de toekomst.

Die weg ging over toppen. En soms door diepe dalen. We weten allemaal nog hoe verschrikkelijk moeilijk dit bedrijf het had begin jaren negentig. Hoe diep het faillissement ingreep in het leven van de mensen die van dit bedrijf hielden en er keihard voor knokten.

Maar in het bedrijfsleven geldt: kwaliteit verloochent zich niet. Het lukte om een doorstart te maken. En na de overname door Paccar in 1996 kwam DAF weer voluit op toeren. Dat is iets waar alle medewerkers van DAF en de directie terecht enorm trots op zijn. En waar de staat als oud-aandeelhouder natuurlijk ook enorm blij mee is.

Wie had 15 jaar geleden durven dromen dat er hier bij DAF in Eindhoven in 2008 werk zou zijn voor 6.000 mensen? En dan reken ik de medewerkers in andere vestigingen nog niet eens mee.

In 1994 leverde één medewerker bij DAF per jaar 2,7 trucks af. Vorig jaar waren dat er zes.
Dát is de winst van innovatie.

Een truck die nú uit de fabriek komt, produceert 94% minder roetdeeltjes en 75% minder stikstof dan een truck vijftien jaar geleden. Daarbij komt dat dieselmotoren minder broeikasgassen per kilometer zijn gaan uitstoten.
Dát is de duurzame dynamiek van innovatie.

En twaalf nieuwe trucks maken samen evenveel geluid als één truck uit 1970.
Dát is de stille kracht van innovatie.

Dat innovatieve vermogen is de reden dat ik vandaag naar Eindhoven ben gekomen.

Ik ben ervan overtuigd dat de maakindustrie toekomst heeft in Nederland. De weg is vrij. Maar het is geen gemakkelijke rit. Succes vereist keihard knokken in een mondiale omgeving waarin op het scherpst van de snede wordt geconcurreerd. Ik hoef u niets te vertellen. U wéét dat uit eigen ervaring.

In zo'n omgeving moet je de beste willen zijn. Uitblinken in ondernemerschap en vernieuwing. Samenwerking zoeken met kennisinstellingen. Die mentaliteit is hier in Eindhoven te proeven. Dat blijkt ook wel uit de aanwezigheid van zoveel strategische partners uit de regio.

Als overheid hebben we de taak te zorgen voor een klimaat dat aanmoedigt tot vernieuwend ondernemerschap.

In vrijwel alle internationale ranglijstjes staan we met ons vestigingsklimaat bij de beste tien van de wereld. Maar er is geen enkele reden tot zelfgenoegzaamheid. Als ik kijk naar ons onderwijs, onze infrastructuur, onze regeldruk, onze arbeidsparticipatie, dan is het nodig dat we ambitie tonen en snel verdere vooruitgang boeken.

Als we dat doen, is de globalisering niet een bedreiging, maar juist een economische kans.

De minister van Economische Zaken werkt aan een Industriebrief die nog voor de zomer klaar is. Daarin worden onze ambities verder uitgewerkt.

Ik begrijp heel goed de aandacht die u vraagt voor een eerlijk speelveld. We hebben in Europa gekozen voor een ambitieuze aanpak van het klimaatprobleem en het terugdringen van luchtvervuilende stoffen. We kunnen en willen niet wachten totdat de laatste man aan boord is. Maar we moeten in een mondiale economie ook oog houden voor eerlijke concurrentie.

Dames en heren, bij alle commotie die soms ontstaat rond internationale fusies en overnames, wijs ik altijd graag op PACCAR en DAF. Een toonaangevend voorbeeld van een succesvolle internationale combinatie. Een combinatie die hier in Eindhoven houvast en toekomstperspectief heeft gebracht in het leven van duizenden medewerkers en hun gezinnen. En de groei is er voorlopig nog niet uit, heb ik begrepen.

Vandaag neemt DAF een nieuwe stap, met de opening van het Motoren Test Centrum. Een belangrijk moment. Het markeert de positie van DAF als kenniscentrum op het gebied van motorenontwikkeling binnen PACCAR.

In Deurne memoreerde ik de manier waarop Hub van Doorne het testen van nieuwe auto's aanpakte. Hij wilde daar liever geen pottenkijkers bij hebben. En dus reed er bij elke testrit een kleine verkenningstruck mee. Achter een dekzeiltje zat Van Doorne of een van zijn mensen, met een grote schuimblusser op schoot. Zo werden nieuwsgierigen afgeblust en op afstand gehouden.

Ik hoop maar dat ons straks niet zoiets te wachten staat. Ik heb mijn goede pak aan.

Ik verheug me op de bezichtiging van het testcentrum. Het is een van de modernste in zijn soort. Bovendien zijn de test-eenheden door slimme toepassing van technologie in staat om twintig procent van de totale elektriciteitsbehoefte van DAF in Eindhoven te leveren. Zo gaan innovatie en duurzaamheid gelijk op.

Op wat hier tot stand is gebracht, kunt u allemaal trots zijn.

Voordat we zo overgaan tot de officiële opening, wil ik graag enkele woorden in herinnering brengen van de man die 80 jaar geleden aan de basis stond van dit prachtige bedrijf. Hub van Doorne ontving in 1953 een eredoctoraat aan de Technische Hogeschool Delft. En in zijn dankwoord zei hij iets heel treffends.

"In een onderneming, en zeker in een industrie als de onze, voelt men zich nooit als een individu. Men bouwt samen iets op en wanneer men iets bereikt heeft, weet men, dat men dit gezamenlijk gedaan heeft. Men behoort tot een gemeenschap, waarvan de krachten gebundeld zijn en waardoor men véél meer kan bereiken dan waartoe men ooit als eenling in staat is."

Dames en heren, met deze prachtige en ware woorden wil ik besluiten. Dank u wel.

Minister-president Balkenende krijgt uitleg door Ron Borsboom (midden), directeur product-ontwikkeling en Aad Goudriaan (links), president-directeur, tijdens de officiële opening van het nieuwe DAF Engine Test Center op het terrein van DAF Trucks in Eindhoven.
© ANP PHOTO, Ed Oudenaarden

Eindhoven, 23 januari 2008. Minister-president Balkenende bestuurt een van de nieuwste DAF-trucks tijdens de opening van het nieuwe DAF Engine Test Center op het terrein van DAF Trucks in Eindhoven. © ANP; Ed Oudenaarden