Markt en overheid over verzekeringen

Op dinsdag 22 januari vond er bij Rijkswaterstaat de workshop DBFM(O) en Verzekeringen plaats. In de workshop was er tekst en uitleg over het gelijkgenaamde beleidsadvies.

Het beleidsadvies is opgesteld door een interdepartementale werkgroep waarin de ministeries van Defensie, Financiën, Verkeer en Waterstaat/RWS en VROM/Rgd samenwerken. Het advies geeft inzicht hoe verzekeringen bij een DBFM(O) project kunnen worden benaderd en geeft tevens een suggestie voor contractteksten.

Verzekeringen en DBFM(O) gaat uit van non-recourse financiering en van de Rijksoverheid als opdrachtgever. De opdrachtgever bemoeit zich bij een DBFM(O) project in principe niet met de verzekeringen. Dat is een taak van de financier. Beiden zijn gebaat bij de continuïteit van het project.

Toch zijn er punten ten aanzien van verzekeringen die wel aandacht verdienen. Het gaat bijvoorbeeld om onderwerpen als onverzekerbaarheid, uitzonderlijke premiestijgingen en uitkering schadevergoeding versus de beëindigingspremie.

Vanuit het interdepartementale kennismanagement programma 'PPS bij het Rijk' en via de IPFA was zowel de publieke als de private sector uitgenodigd. Na afloop van de goedbezochte workshop was er onder het genot van een drankje gelegenheid na te praten.