Luchtmachtcommandant directeur European Air Group

De Commandant Luchtstrijdkrachten is de komende twee jaar tevens directeur van de European Air Group (EAG). Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende Europese luchtstrijdkrachten. Luitenant-generaal Hans de Jong nam vandaag het stokje over van zijn Belgische ambtgenoot luitenant-generaal Gerard van Caelenberge.

De directeursfunctie van de EAG wisselt elke twee jaar tussen de commandanten van de luchtstrijdkrachten uit de deelnemende landen: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Duitsland, Italië en Spanje. Het voornaamste doel van de zeven landen is om de operationele capaciteiten van de luchtstrijdkrachten te verbeteren.

Sinds het ontstaan van de EAG in 1995 is een aantal projecten op het gebied van luchttransport gerealiseerd die een besparing van miljoenen euro’s opleverden. Maar ook op het gebied van procedures voor bijvoorbeeld reddingsacties, luchtsteun aan grondtroepen en beschermingsmaatregelen zijn de landen dichter bij elkaar gekomen.

Momenteel zoekt de EAG naar de meest geschikte locatie voor het Europees Luchttranportcommando (EATC). Vliegbasis Eindhoven is één van de kandidaten voor dit commando dat militair luchttransport gaat bundelen en centraal aansturen.

De EAG-staf huisvest in het Verenigd Koninkrijk op de Royal Air Force basis High Wycombe bij Londen en bestaat uit 28 personen, onder wie drie Nederlanders.