Gezondheid geen grond voor afwijzing van UMTS-masten

Enkele tientallen gemeenten werken niet mee aan vergunningverlening voor UMTS-masten. Dat blijkt uit antwoorden van minister Cramer op Kamervragen over mobiele telefonie en elektromagnetische velden.

Sommige gemeenten weigeren op dit moment alle aanvragen voor een bouwvergunning voor een antennemast. Andere gemeenten hanteren een afstandseis tot de bebouwing waardoor in het merendeel van de gevallen plaatsing van bouwvergunningplichtige antennes niet mogelijk is. Als reden daarvoor geven gemeenten meestal aan dat ze bang zijn voor voor mogelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische velden van mobiele telefonie.

De minister vindt deze vrees niet terecht. 'Uit recente metingen van Agentschap Telecom blijkt dat de blootstelling aan elektromagnetische velden op de voor het publiek toegankelijke plaatsen varieert van ongeveer 0,5 tot 2 V/m. De internationaal aanbevolen limiet voor UMTS is 61 V/m. De gemeten velden liggen dus ver beneden deze maximale waarden.'

De minister wijst er in haar brief verder op dat er sinds 1998 ongeveer honderd gerechtelijke uitspraken zijn gedaan over vergunningen. In tien procent van de gevallen is het beroep tegen de vergunning gegrond verklaard. Het ging daarbij altijd om procedurefouten of onjuiste toepassing van de bouwregelgeving. Alle beroepen op grond van vrees voor gezondheidsrisico's zijn afgewezen.

Download