Grote daling werkloosheid niet-westerse allochtonen

De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen is tussen september 2006 en september 2007 gedaald van 14,2 procent naar 8,7 procent. De werkloosheid onder autochtone Nederlanders daalde in dezelfde periode van 4,3 procent naar 3,7 procent.

Dit maakten minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Nederlandse arbeidsmarkt. De bewindspersonen baseerden zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De bewindslieden zijn zeer ingenomen met deze gunstige ontwikkeling, zeker gezien het feit dat ook het aantal niet-westerse allochtonen dat zich aanbiedt op de arbeidsmarkt in die periode is toegenomen. In april komt het CBS met een nadere analyse van de cijfers.

Ook de arbeidsdeelname van ouderen (55-64 jaar) is gestegen van 41,7 procent in 2006 naar 44,9 procent in 2007. Hoewel het aantal werkende ouderen stijgt, is er volgens de bewindslieden geen reden om tevreden achterover te leunen. Nog steeds werken er relatief weinig ouderen in vergelijking met mensen jonger dan 55. Donner en Aboutaleb hielden de Kamer voor dat werkgevers bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt ouderen niet over het hoofd moeten zien. Staatssecretaris Aboutaleb haalde een voorbeeld aan uit Zwolle waar werkgevers tevergeefs op zoek waren naar ‘jong’ personeel, terwijl het aanbod voornamelijk bestond uit oudere werkzoekenden. Dankzij een goede samenwerking in de regio tussen gemeenten, uitvoeringsinstanties en werkgevers zijn uiteindelijk werkgevers en werkzoekende ouderen aan elkaar gekoppeld.

24 januari 2008