Commandant draait warm voor defensiebrede helikoptereenheid

Het commando over de vliegbasis Gilze-Rijen ligt vanaf vandaag in handen van commodore Theo ten Haaf. De commando-overdracht en zijn gelijktijdige bevordering tot commodore houden verband met zijn taak bij de oprichting van de defensiebrede helikoptereenheid.

De formele oprichting van dit Defensie Helikopter Commando (DHC) waarin alle helikopters van de krijgsmacht worden samengebracht is naar verwachting dit voorjaar. Het DHC valt dan onder het Commando Luchtstrijdkrachten en commodore Ten Haaf zal als toekomstig commandant een belangrijke rol spelen bij de inrichting van de organisatie en het opstellen van het implementatieplan.

Ten Haaf is voor zijn nieuwe taak vervroegd teruggekeerd uit Afghanistan. Hij was daar commandant van de Air Task Force, het luchtmachtdetachement bestaande uit jachtvliegtuigen, gevechts- en transporthelikopters ten behoeve van ISAF.

In Afghanistan kon het uitgezonden personeel van het Apache-detachement op Tarin Kowt via een live-verbinding volgen hoe scheidend basiscommandant kolonel Ron Hagemeijer de onderdeelsvlag overdroeg aan Ten Haaf.