'Ondernemers kunnen Afghanistan helpen'

'Nederlandse ondernemers kunnen veel betekenen voor de Afghaanse zakenwereld en de wederopbouw van het land.' Dat zei staatssecretaris Heemskerk in Abu Dhabi tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Heemskerk denkt dat de ondernemers onder meer kunnen helpen bij de productie van kippenvlees en de melkvoorziening in Afghanistan. Er is ook samenwerking denkbaar in de sectoren waterbeheer, voedselproductie en onderwijs, zei Heemskerk.

Nederlandse ondernemers investeren al samen met Afghaanse partners in Safraanproductie. Tijdens een rondetafelbijeenkomst wees de staatssecretaris op de stimuleringsprogramma’s die de Nederlandse regering biedt voor samenwerking met Afghaanse ondernemers. Hij zei blij te zijn dat Nederlandse en Afghaanse ondernemers elkaar in de Verenigde Arabische Emiraten kunnen ontmoeten. ‘Helaas is Afghanistan niet veilig genoeg om met een handelsmissie te bezoeken.’

Heemskerk wil verdere economische relaties met Afghanistan onderzoeken. Hij wil bijvoorbeeld bezien of het mogelijk is dat Afghaanse zakenlieden worden getraind in Nederlandse bedrijven. Ze kunnen in Nederland contacten en ervaringen opdoen. Heemskerk blijft nog tot 25 januari 2008 in de Verenigde Arabische Emiraten.