Financiële steun aan Hogeschool Zeeland

Minister Plasterk stelt de komende vijf jaar een bedrag van maximaal twee miljoen euro per jaar beschikbaar voor de Hogeschool Zeeland.

Met dit bedrag kan de hogeschool de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dat heeft de minister van Onderwijs op 21 januari bekend gemaakt tijdens zijn bezoek aan de Hogeschool Zeeland. Op 15 februari beslissen de Provinciale Staten van Zeeland of zij dit bedrag gedurende deze periode met één miljoen euro per jaar aanvullen.

Deze financiële steun wordt gegeven om economische en maatschappelijke redenen. Economisch, omdat de aanwezigheid van kwalitatief goed hoger onderwijs aantrekkelijk is voor de vestiging van het bedrijfsleven en een impuls kan geven aan de verbetering van de kenniseconomie. Maatschappelijk, om jongeren te behouden voor de provincie Zeeland en zo de toenemende vergrijzing tegen te gaan. 'Om dit te bereiken moet jongeren wél iets worden geboden: bijvoorbeeld hoger onderwijs van hoge kwaliteit', aldus minister Plasterk. 'De financiële steun is bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs nog verder omhoog te brengen. Goed onderwijs trekt studenten aan en verbetert bovendien het rendement.' Zeeland is vanwege de achterblijvende economische groei een speerpunt van de Rijksoverheid.

Binnenkort worden de prestatieafspraken tussen de Hogeschool Zeeland, het ministerie van Onderwijs en de Provincie Zeeland ondertekend. Daarin staat beschreven welke prestaties de Hogeschool moet leveren om gedurende vijf jaar in aanmerking te komen voor extra financiering.