Minister Verburg bezoekt de Grüne Woche

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) brengt op donderdag 17 en vrijdag 18 januari een bezoek aan de Internationale Grüne Woche in Berlijn. De Grüne Woche is de grootste Europese consumentenbeurs op het gebied van landbouw, tuinbouw en voeding. De beurs trekt een kleine 450.000 bezoekers en er nemen zo'n zestig landen aan deel met nationale paviljoens. Nederland is sinds 1953 aanwezig op de Grüne Woche en is daarmee de oudste buitenlandse deelnemer.

De Nederlandse inzending van 1600 m2 is dit jaar geheel vernieuwd. Centraal staan thema's als duurzaamheid, gezondheid en smaakvolle producten. Voor de presentatie van Nederlandse groenten en fruit wordt onder meer een kas gebouwd. Hierin kunnen bezoekers uit een 'gezonde fruitautomaat' eet- en drinkgroenten en drinkfruit proeven waaronder de zogenoemde snoeptomaat en minigroentes.

De Nederlandse inzending ondersteunt het imago dat Nederland heeft als producent en exporteur van agrarische producten. Duitsland is de belangrijkste exportmarkt voor Nederland. De waarde van de uitvoer van landbouwproducten naar dat land is 13 miljard euro.

Op donderdagavond woont de minister de officiële opening van de Grüne Woche bij. Hierbij spreken onder meer Europees landbouwcommissaris Fischer-Boel en de Duitse landbouwminister Seehofer.

Op vrijdag heeft minister Verburg een ontmoeting met commissaris Fischer-Boel en een lunchgesprek met de Duitse deelstaatministers Backhaus van Mecklenburg-Voor-Pommeren, Ehlen van Nedersaksen, en Uhlenberg van Noordrijn-Westfalen.

's Middags opent zij het Duits-Nederlands mini-symposium 'Gezonde voeding en de communicatie hierover'. Dit symposium is georganiseerd door het ministerie van LNV in samenwerking met het Voedingscentrum en het Duitse landbouwministerie.

De Grüne Woche vindt plaats in de Messe Berlin, Messedamm 22 in Berlijn. Het Nederlandse paviljoen is in hal 18.