Werken of leren: dat doe je gewoon

11 januari 2008

Alle jongeren tot 27 jaar die zich bij de gemeente melden voor een uitkering krijgen betaald werk aangeboden, een opleiding met studiefinanciering of een combinatie van beiden. Gemeenten moeten een aanbod doen. Het aanbod wordt afgestemd op de persoonlijke situatie van deze jongeren.

Staatssecretaris Aboutaleb wil er op deze manier voor zorgen dat jongeren meer kans krijgen op een baan. Nu vallen volgens hem nog teveel jongeren buiten de boot: een uitkering is dan geen oplossing. ‘Dat is een slechte start, niet acceptabel, daar heb je je hele leven last van. Je stuurt mensen op hun twintigste al met pensioen’, aldus de bewindsman. Bovendien, er zijn honderdduizenden vacatures. We hebben deze jongeren gewoon nodig. Aan jongeren die zelf helemaal niets willen, hoeft de samenleving ook geen uitkering te betalen, aldus Aboutaleb.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals jongeren die echt niet kunnen door een handicap.

Het is de bedoeling dat jongeren die dat kunnen, een diploma halen op havo, VWO of mbo-2 niveau. In 2007 zaten ongeveer 29.000 jongeren tot 27 jaar in de bijstand. In principe komen zij in aanmerking voor een gemeentelijk aanbod. Door de invoering van deze nieuwe regeling is de bijstand voor jongeren niet langer nodig. In bepaalde gevallen kunnen jongeren wel een inkomensvoorziening krijgen.
De staatssecretaris komt voor de zomer met een definitief voorstel, waarin hij de reacties van de Tweede Kamer mee neemt.

Zie ook persbericht d.d. 21 december 2007