Persconferentie na de ministerraad, 11 januari 2008

Minister-president Balkenende noemde de onregelmatigheden tijdens de jaarwisseling 'onverkwikkelijk en ontoelaatbaar'. Ook het geweld tegen hulpverleners 'kan absoluut niet worden getolereerd'. Verder houdt vuurwerk de aandacht van het kabinet.

BALKENENDE:

Hartelijk welkom, goed elkaar weer te zien aan het begin van het nieuwe jaar, na de eerste ministerraad die vandaag heeft plaatsgevonden. Het was goed om de collega's weer te zien na een paar weken dat het wat rustiger was. En uiteraard ben ik blij dat ook u weer uw weg naar het Binnehof heeft weten te vinden.

Bij zo'n eerste ministerraad kijk je uiteraard wel terug op de jaarwisseling. Er is toch tamelijk veel gebeurd. Op veel plaatsen vonden onregelmatigheden plaats. En het was onverkwikkelijk en ontoelaatbaar. Honderden auto's zijn in brand gestoken, 22 scholen zijn in de as gelegd. En aan de vernielingen bij een politiebureau, politie en brandweermensen en ambulancemedewerkers zijn belaagd. Er is sprake van tientallen miljoenen euro's schade. En blijkbaar is er een groep die niet beschikt over de beschaving om andere mensen te respecteren en andermans eigendommen te respecteren. Ook van bushokjes, telefooncellen en overheidsgebouwen blijf je af. Vernielingen en brandstichtingen zijn totaal onaanvaardbaar. We streven juist naar een samenleving waarin iedereen respect toont voor elkaar, zeker voor hulpverleners die voor ons allen werken.

Geweld tegen hen kan absoluut niet worden getolereerd. En we willen dan ook dat het actieprogramma uit 2006: 'Geweld tegen werknemers met een publieke taak' onverkort wordt uitgevoerd en daarin onder andere de dubbel strafeis voor dit soort geweld. We juichen afspraken in een stad als Rotterdam toe, tussen het openbaar ministerie en de rechtbank over snelrecht bij geweld tegen hulpverleners. Het is heel goed dat dit soort initiatieven worden genomen.

Opschieten met het berechten van dit soort lieden. En dat initiatief verdient navolging. En het is goed dat er een streep wordt getrokken: tot hier en niet verder. Ook gemeenten hebben aangegeven paal en perk te willen stellen aan asociaal gedrag. We zijn blij met initiatieven op lokaal niveau en we zijn graag bereid een gesprek aan te gaan als men daar om vraagt. Over de verkoop en het gebruik van vuurwerk zijn de afgelopen dagen ook de nodige opmerkingen gemaakt. En het is goed om daar kritisch bij stil te staan. En dat gebeurt ook. Niet alleen op rijksniveau.

Het kabinet is bijvoorbeeld blij met initiatieven voor centraal georganiseerde feesten, waarbij vuurwerk wordt afgestoken. Na de vuurwerkramp is er een nieuw vuurwerkbesluit in werking getreden en dat wordt momenteel geëvalueerd. En binnenkort is hierover een rapport gereed. Kortom: dit onderwerp houdt onze aandacht.

Daar hebben wij bij stilgestaan, verder hadden we een betrekkelijk korte agenda deze keer. We hebben onder andere stilgestaan bij punten van buitenlands beleid, onder andere de situatie in Kenia en Pakistan. En we hebben de nodige benoemingen gehad en een van de benoemingen was bijvoorbeeld de benoeming van de nieuwe Commandant der Strijdkrachten, de opvolger van de heer Berlijn. En de bijzonderheden kunt u uiteraard lezen in de persberichten. Dit naar aanleiding van onze eerste ministerraad van dit jaar.