Heemskerk geen voorstander Europese Telecom Autoriteit

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken is geen voorstander van een Europese toezichthouder voor de telecomsector. Dat schrijft hij vrijdag 4 januari 2008 in een brief aan de Tweede Kamer.

Heemskerk: ‘Het toezicht op de telecommarkt is vooral een zaak van nationale toezichthouders, zoals in Nederland de Opta. Een Europese Autoriteit, zoals voorgesteld door de Europese Commissie leidt tot extra bureaucratie’. De staatssecretaris pleit vooral voor betere samenwerking tussen de Europese toezichthouders.

De Europese Commissie stelde onlangs een herziening voor van de Europese telecomwetgeving. Nederland is kritisch over het toekennen van extra bevoegdheden aan de Europese Commissie.
Wel steunt Nederland het invoeren van heldere termijnen waarbinnen nationale toezichthouders hun werk moeten doen en besluiten moeten nemen, zoals het opleggen van boetes. Nederland is positief over de voorstellen voor verdere harmonisatie van telecomregelgeving en voor extra maatregelen op het gebied van veiligheid en privacy.

Belangrijk onderdeel van de voorstellen van de Europese Commissie is het plan om nationale toezichthouders de bevoegdheid te geven om bedrijven te kunnen verplichten hun netwerk en diensten te scheiden. Zo’n verplichting -wanneer exclusief voorbehouden- aan de nationale toezichthouder zou een uitbreiding van de bevoegdheden van Opta betekenen.