Minister reikt NAVO-medailles uit in Afghanistan

Minister Eimert van Middelkoop heeft de jaarwisseling doorgebracht in Afghanistan. De bewindsman maakte een rondgang langs de Nederlandse troepen in het land.

Van Middelkoop sprak de troepen toe op de internationale ISAF-basis in Kandahar en op Kamp Holland in Tarin Kowt en bij Deh Rawod (Uruzgan). De bewindsman sprak zijn waardering uit voor hun werkzaamheden in moeilijke omstandigheden. De minister zei door de indrukken die hij heeft opgedaan zeer hoopvol te zijn gestemd over de opbouw van het Afghaanse leger.

Zondag arriveerde hij al op Kandahar. Daar reikte Van Middelkoop op het vliegveld de NAVO-medaille uit aan Nederlandse militairen. Het betreft 160 militairen van de Air Task Force, de Nederlandse luchtmachteenheid die vanaf het vliegveld luchtsteun levert aan ISAF-troepen. Daarnaast ging het om tachting militairen van het Join Support Detachement, de eenheid die logistieke ondersteuning biedt aan alle Nederlandse troepen in Afghanistan.

De NAVO-medaille wordt uitgereikt als een militair zich minimaal 30 dagen als deelnemer aan een NAVO-missie in een uitzendgebied bevindt. Volgens protocol reikte de minister in eerste instantie de medailles uit aan commandanten en ondercommandanten. Bijgestaan door drie opperofficieren ging hij vervolgens door met het opspelden van de medailles bij de overige militairen van de eenheid. De drie betreffende opperofficieren waren; de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal van Uhm, de Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor Oliemans en de directeur Defensie Operaties, generaal-majoor Oostendorp. De ceremonie werd afgesloten met het spelen van het Wilhelmus.

Op het vliegveld van Kandahar in Afghanistan werken 365 Nederlandse militairen afkomstig van de verschillende krijgsmachtdelen. Naast een eenheid van de Koninklijke Luchtmacht, die vanuit Kandahar opereert met F-16 gevechtsvliegtuigen en Chinook transporthelikopters, is er ook een logistiek ondersteunende eenheid op het vliegveld geplaatst. Verder bemannen de Nederlanders een militair hospitaal en hebben zij een belangrijke taak in de organisatie van het vliegveld zelf. Tevens zijn Nederlandse militairen werkzaam in het regionale zuidelijke commando en is op het vliegveld een contingentscommando voor geheel Afghanistan gestationeerd.