Wat verandert er voor u op 1 januari 2008?

Op 1 januari 2008 gaan verschillende nieuwe maatregelen in. Op de website van Postbus 51 vindt u een overzicht van de wijzigingen die gelden voor uw persoonlijke situatie.

Veranderingen in 2008 zijn onder meer:

Eigen risico zorgverzekering

Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering heeft verplicht een eigen risico van 150 euro per jaar. De eerste 150 euro die u aan ziektekosten maakt, betaalt u dus zelf. Het eigen risico komt in plaats van de no-claimregeling.

Verder wordt het basispakket van de Zorgverzekeringswet uitgebreid met onder meer de anticonceptiepil en het aantal uren kraamzorg.
Zie: Dossier Zorgverzekering

Energielabel voor woningen

Vanaf 1 januari 2008 moet u een energielabel overhandigen als u uw woning verkoopt of verhuurt. De koper of huurder kan dan zien hoe energiezuinig de woning is.
Zie: Dossier Energielabel

Kindertoeslag

In 2008 en 2009 wordt in fasen het kindgebonden budget (kindertoeslag) ingevoerd. In 2008 krijgen mensen iedere maand één toeslag voor alle kinderen die behoren tot hun huishouden. In 2009 krijgen zij een toeslag per kind.
Zie: nieuwsbericht 20 april 2007 Kindgebonden budget in twee fasen ingevoerd

Lagere APK-frequentie

De APK-frequentie gaat omlaag voor personenauto's en lichte bestelauto's vanaf bouwjaar 2005, die op benzine rijden. Na de eerste vier jaar is één keuring verplicht, de vier jaar daarna één keuring per twee jaar en na acht jaar jaarlijks.
Zie: persbericht 18 juli 2007 APK-frequentie vanaf 1 januari 2008 verlaagd

Rijexamen

Vanaf 1 januari 2008 wordt geleidelijk een nieuw rijexamen voor personenauto's ingevoerd. Tijdens de opleiding en het examen wordt nadrukkelijker aandacht besteed aan verkeersinzicht, gevaarherkenning en zelfstandig rijden.

Persoonlijk overzicht op Postbus 51.nl

Op de website van Postbus 51 kunt u zien welke wijzigingen in wet- en regelgeving voor uw situatie van toepassing zijn. Hiervoor moet u eerst een paar vragen beantwoorden. Als u niets invult, krijgt u alle regelingen te zien. Bij het overzicht met resultaten staan links naar meer informatie of aanvraagformulieren.