Ruim vijf procent minder ziekenhuisgewonden in het verkeer

In vergelijking met 2005 belandden er vorig jaar 5,3 procent minder mensen na een verkeersongeval in het ziekenhuis. In 2006 vielen er in totaal 16.750 ziekenhuisgewonden als gevolg van een verkeersongeval, wat neerkomt op een afname van bijna duizend mensen ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze positieve ontwikkeling ondersteunt minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat in zijn streven naar een verdere structurele verlaging van deze groep verkeersslachtoffers. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat er binnen de totale groep ziekenhuisgewonden een toenemend aantal ziekenhuisopnamen is met licht of zelfs géén letsel. Het gaat daarbij om betrokkenen bij een verkeersongeval die soms ter observatie in het ziekenhuis blijven, omdat ze vanwege een andere aandoening extra in de gaten moeten worden gehouden. De minister laat nu onderzoeken of en hoe zij moeten meetellen in de categorie ziekenhuisgewonden als gevolg van een verkeersongeval. Zij zijn als verkeersslachtoffer immers alleen lichtgewond. In overleg met de decentrale partners en de SWOV bekijkt de minister of er een andere maat kan worden gehanteerd als indicator voor verkeers-(on)-veiligheid, waarbij een onderscheid kan worden gemaakt tussen verschillende soorten letsel.

In de Nota Mobiliteit is de doelstelling opgenomen dat het aantal ziekenhuisgewonden in 2010 maximaal 17.000 mag zijn. De cijfers van 2006 zitten hier al onder. Eurlings wil echter niet nu al de lange termijn doelstellingen aanscherpen. Hij gaat dit pas bespreken met de decentrale overheden als het onderzoek naar aangepaste indicatoren voor de verkeersveiligheid is afgerond.