Ruim 100 miljoen voor drie nieuwe Innovatieprogramma's

Minister Van der Hoeven maakt meer dan 100 miljoen euro vrij voor de uitvoering van drie innovatieprogramma's op het gebied van chemie, materialen en life sciences en gezondheid. Het gaat om de volgende bedragen voor de jaren 2008 t/m 2011 : 52,35 miljoen euro voor chemie, 34,8 miljoen euro voor materialen en 30 miljoen euro voor life sciences en gezondheid. Vooral voor het laatstgenoemde programma is het in 2008 te lanceren Innovatiekrediet van belang.

De drie programma’s dragen bij aan economische groei in de sectoren en zijn daarnaast van belang voor duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. In de programma’s werken mkb-bedrijven, grote bedrijven en kennisinstellingen samen in haalbaarheidsprojecten, R&D-projecten en Europese projecten.

Chemie

De chemische sector in Nederland wil producten maken die de kwaliteit van leven verbeteren. Het fossiele grondstofgebruik wordt fors verminderd en de risico’s die met het chemische proces samenhangen worden teruggedrongen. Het innovatieprogramma beoogt voor dertig procent bij te dragen aan het in 25 jaar halveren van het gebruik van fossiele grondstoffen en een grote bijdrage te leveren aan het in de komende 10 jaar verdubbelen van het aandeel van de chemie aan het bruto binnenlands product.

Materialen

Het innovatieprogramma materialen stimuleert het voor de Nederlandse industrie op de markt brengen van meer nieuwe materialen, bijvoorbeeld voor lichtgewicht constructies in de transportsector en voor producten die voldoen aan de veiligheidsnormen in de luchtvaart.

Voor de toepassing van nieuwe materialen is de kennis nodig van sectoren uit de hele productieketen en uit meerdere sectoren, van de leverancier tot de fabrikant. Het programma beoogt binnen acht industriële sectoren een belangrijke bijdrage te leveren aan een economische groei van vijftig procent over de periode 2008-2015.

Life sciences en gezondheid

Voor life sciences (medische technologie) en gezondheid richt EZ een innovatieprogramma in, waarmee bestaande en jonge hightech bedrijven worden gestimuleerd om nieuwe medische producten, behandelingen en diagnostica te ontwikkelen. Nederland wil ook een goed klimaat scheppen voor internationale bedrijven die zich richten op medisch en klinisch onderzoek. Ze leveren een bijdrage aan een betere kwaliteit van de gezondheidszorg die goed aansluit op de toenemende vraag door de vergrijzende samenleving.