Wetsvoorstel Bestuurlijke boete overlast in de openbare ruime in 2008 van kracht

De Eerste Kamer heeft dinsdag 18 december 2007 het wetsvoorstel Bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte aangenomen. Het wetsvoorstel was ingediend door de minister van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties en de minister van Justitie. Hierdoor krijgen gemeenten de mogelijkheid een bestuurlijke boete van maximaal euro 340,- op te leggen voor gedragingen die overlast veroorzaken in de openbare ruimte, zoals wildplassen, zwerfvuil op straat gooien en hondenpoep achterlaten. Het gaat om gedragingen die strafbaar zijn gesteld bij gemeentelijke verordening, meestal de algemene plaatselijke verordening of de afvalstoffenverordening.

De gemeenten mogen de opbrengsten van de boetes zelf houden. De hoogte van de boetes wordt zoveel mogelijk bij Algemene Maatregel van Bestuur vastgesteld en volgt de boetehoogten die zijn vastgelegd voor dergelijke overtredingen door het Openbaar Ministerie.

De Algemene Maatregel van Bestuur zal begin 2008 in consultatie gaan bij onder andere de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Raad van Hoofdcommissarissen en het College van Procureurs-Generaal. De planning is deze, samen met de Wet in de loop van 2008 in werking te laten treden. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is eerste ondertekenaar van de Wet, de minister van Justitie is tweede ondertekenaar.

Het wetsvoorstel Bestuurlijke boete fout parkeren en andere lichte verkeersovertredingen is niet door de Eerste Kamer aangenomen. Voorlopig zullen er dus geen nieuwe mogelijkheden komen voor gemeenten om boetes op te kunnen leggen voor het fout parkeren van auto’s. Gemeenten blijven wel verantwoordelijk voor de uitvoering van betaald parkeren.