Voortgangsbrief Vitale Infrastructuur, december 2007

In het eerste deel van deze brief rapporteert minister Ter Horst de behaalde resultaten. Het tweede deel van de brief gaat verder in op de verantwoordelijkheidsverdeling die dit vraagstuk kenmerkt. Hierbij is het uitgangspunt dat de eigenaar van een vitaal object of proces primair verantwoordelijk is voor de continuïteit hiervan (ook tijdens een crisis).

Voortgang en resultaten
In het afgelopen jaar is er aandacht besteed aan de bescherming van vitale infrastructuur binnen individuele sectoren. De sectoren hebben grote en belangrijke stappen voorwaarts gezet. Daardoor zijn ‘destabiliserende’ factoren scherper in beeld, is het bewustzijn binnen de sectoren gegroeid, zijn afhankelijkheden aan het licht gekomen en is het weerstandsvermogen van sectoren daadwerkelijk vergroot.

Verantwoordelijkheden in beeld
Gezien de complexiteit en verwevenheid van het netwerk dat betrokken is bij de bescherming van de vitale infrastructuur is het van groot belang dat het voor de betrokken partijen zowel publiek als privaat duidelijk is hoe de verantwoordelijkheden verdeeld zijn en wat hierbij concreet van partijen verwacht mogen worden. De komende tijd zal dit inzichtelijk gemaakt worden.

Bijlage
In de bijlage worden per sector de resultaten en de vervolgacties genoemd.