Toch oplossing voor hereniging van vluchtelingen met achtergebleven kinderen

Staatssecretaris Albayrak van Justitie komt met tijdelijk beleid voor gezinsleden van vluchtelingen die voor oktober 2006 hun asielstatus hebben gekregen. Deze vluchtelingen hoeven niet meer volledig aan de middelenvereiste te voldoen als zij aan kunnen tonen zich actief en serieus te hebben ingespannen om aan het werk te komen. Dat schrijft Staatssecretaris Albayrak van Justitie vandaag aan de Tweede Kamer. Hiermee komt zij tegemoet aan kritiek van o.a. de organisaties Defence for Children, Unicef en Stichting Vluchteling.

Vluchtelingen die hun gezinsleden willen laten overkomen naar Nederland moeten normaalgesproken binnen drie maanden na verlening van de asielvergunning zorgen dat hun gezinsleden een aanvraag indienen. Na deze periode geldt in principe de normale inkomenseis voor gezinshereniging. Dit leidde in het verleden tot problemen omdat vluchtelingen hiervan vaak onvoldoende op de hoogte waren en niet aan de inkomenseis konden voldoen.

Vanaf oktober 2006 verstrekt de IND bij het toekennen van de asielvergunning een folder waarin de vluchteling op de hoogte gesteld wordt van de mogelijkheden om zijn gezin te laten overkomen. Nu komt er ook een oplossing voor buiten de nareistermijn ‘nareizende’ gezinsleden van voor die datum toegelaten vluchtelingen die daarvan onvoldoende op de hoogte konden zijn.