Minister Verburg stelt afschermplicht in

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt met ingang van vrijdag 21 december (17.00 uur) een afschermplicht in voor commercieel gehouden pluimvee met vrije uitloop. Zij doet dit naar aanleiding van verschillende vondsten van het vogelgriepvirus H5N1 in Europa, met name Polen en Duitsland. De laatste bevestiging van een uitbraak was eerder vandaag bij een hobbydierhouderij in het dorp Bensdorf, zo’n 70 kilometer ten westen van Berlijn. Gevaccineerd pluimvee mag gewoon buiten lopen.

Het virus vertoont een grillig verspreidingspatroon en het is nog niet duidelijk waar het virus vandaan komt. De twee gevallen in Duitsland zijn bij een hobbydierhouder. Verburg wil elk risico uitsluiten en stelt daarom een afschermplicht in om te voorkomen dat er vogelgriep in Nederland opduikt met mogelijk desastreuze gevolgen voor de pluimveesector.

Voor hobbydierhouders geldt het dringende advies om vogels af te schermen en maximale hygiëne te betrachten. Zowel hobbydierhouders als commerciële pluimveehouders moeten hun dieren goed in de gaten houden en zodra verschijnselen zich voordoen, actie ondernemen. Dat kan door melding bij de dierenarts of bij de AID (045 54 66 230).

Pluimveehouders én hobbydierhouders kunnen hun dieren beschermen door ze preventief te vaccineren. Reizigers uit gebieden met vogelgriep, zoals Polen en Duitsland, moeten extra alert zijn. Het ministerie vraagt deze reizigers erop te letten dat ze geen vogelgriepbesmetting of besmette producten mee terug naar Nederland nemen. Het ministerie adviseert reizigers die terugkeren uit oostelijk Duitsland en Polen enige tijd niet in de buurt van pluimvee te komen.

Minister Verburg volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Zodra het mogelijk is, trekt zij de afschermplicht weer in.

Bijlagen