Intensivering terugkeerbegeleiding alleenstaande minderjarige vreemdelingen

De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) intensiveert de terugkeerbegeleiding van alleenstaande minderjarige vreemdelingen zodra zij zijn uitgeprocedeerd. Dit schrijft staatssecretaris Albayrak van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op een motie van Spekman. De intensivering van de terugkeer moet voorkomen dat alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV-en) na hun achttiende jaar in de illegaliteit verdwijnen.

De vreemdeling wordt gekoppeld aan een regievoerder van de DT&V, bij wie hij ook terecht kan met vragen of problemen. Samen met de vreemdeling stelt de regievoerder een vertrekplan op om zelfstandig te vertrekken.

Naast intensivering van de terugkeer wijst de staatssecretaris op maatregelen die kunnen leiden tot toelating. Daarbinnen heeft zij aandacht voor kwetsbare groepen. Onlangs heeft zij de Tweede Kamer geïnformeerd over maatregelen ter bescherming van slachtoffers van mensenhandel. Dit heeft ook gevolgen voor (ex)AMV-en.

Verder wordt met de groep AMV-en die buiten hun schuld niet terug kunnen naar het land van herkomst soepeler omgegaan dan met volwassen vreemdelingen. Ook komt een vreemdeling die nog minderjarig is na drie jaar uitgeprocedeerd te zijn en nog niet heeft kunnen terugkeren in aanmerking voor een verblijfsvergunning op grond van het buitenschuldbeleid.

Van de groep uitgeprocedeerde ex-AMV-en vallen er ongeveer negenhonderd onder de pardonregeling.