Gestrande militairen thuis voor kerst

Defensie heeft de afgelopen dagen alles in het werk gesteld om ruim driehonderd Uruzgan-gangers voor de kerst thuis te krijgen. Ondanks grote transportproblemen zijn de militairen op dit moment onderweg naar Kreta, waar ze zich voorbereiden op hun thuiskomst.

Hoewel transportproblemen vaker voorkomen vanwege de dunne lijn die er naar het gebied loopt, kwam dat vlak voor de kerst helemaal vervelend uit. Transportvliegtuigen kampten de afgelopen dagen met technische problemen en ook de Nederlandse vliegtuigen waren in verband met onderhoud niet allemaal inzetbaar.

Vanuit het ministerie werd hard gewerkt om de mensen op tijd naar Nederland te halen. De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht werd zodanig aangepast dat meer militairen aan boord konden. Het transportvliegtuig vloog gisteren voor het eerst op Kandahar, een vliegveld waar dit type toestel normaal niet landt. Over een aantal uur arriveert de kist in het Midden-Oosten om daar nog een grote club collega’s op te halen. Vanuit daar vliegt de KDC-10 met honderdvijftig militairen door naar Kreta.

Op het reisbureau in Kandahar waar alle vluchten worden gepland hangt nu een ontspannen sfeer. Er werd de laatste weken een marathonstrijd geleverd om de problemen met het personentransport het hoofd te bieden.

“De klus is geklaard, ze zijn weg”, vertelt het hoofd van het reisbureau. Een fors aantal gezinnen krijgt toch de kerst waar ze na een zware periode recht op heeft. Gelukkig!”