Gestileerd rijkswapen nieuw logo voor rijksoverheid

Een moderne maar sobere stilering van het Rijkswapen. Dat wordt het nieuwe beeldmerk van de Rijksoverheid. Medio 2008 zal het beeldmerk op de eerste uitingen van de Rijksoverheid te zien zijn.

Minister-president Balkenende en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben vandaag het nieuwe logo in de ministerraad gepresenteerd. Het logo is gekozen na een Europese aanbestedingsprocedure. Het ontwerp is van bureau Dumbar uit Rotterdam. Nadrukkelijk is de keuze gevallen op een logovoorstel dat sober is in zijn uitwerking. De neutraliteit en continuïteit van de Rijksoverheid wordt daarmee verbeeld. Uit onderzoek blijkt dat deze uitstraling als zeer passend wordt ervaren. De inhoud van de communicatie-uitingen dient altijd voorop te blijven staan. Het rijkswapen maakt direct duidelijk dat de Rijksoverheid de afzender is.

De invoering van een rijksbreed logo en huisstijl staat niet op zichzelf. Met departementsoverstijgende projecten als één gezamenlijk informatieloket, het Bedrijvenloket en de gezamenlijke Arbeidsmarktcommunicatie werkt de Rijksoverheid structureel aan de verbetering van herkenbaarheid en toegankelijkheid. Een gezamenlijke huisstijl is een belangrijke extra impuls aan het kabinetsstreven om de overheid beter en efficiënter te maken.

Het gekozen logo wordt de komende maanden verder uitgewerkt in een complete nieuwe huisstijl voor de rijksoverheid. Daarna volgt gefaseerde invoering. In beginsel nemen alle organisaties van de Rijksoverheid die onder directe ministeriële verantwoordelijkheid vallen deel aan de operatie. Medio 2008 is het logo en de huisstijl op de eerste publieksuitingen te zien. In 2011 moet de invoering van het logo en de huisstijl goeddeels voltooid zijn.