Extra middelen mantelzorg 2007

Over het jaar 2007 ontvangen gemeenten nog een eenmalig bedrag van euro 32 miljoen voor de ondersteuning van mantelzorgers. Hierover is op 18 december 2007 een convenant gesloten tussen de VNG, de staatssecretaris van VWS en organisatie Mezzo. Hierin is afgesproken dat deze middelen zullen worden besteed aan o.a.

  • in contact komen met mantelzorgers;
  • waardering voor mantelzorgers;
  • versterken van de belangenbehartiging;
  • bondgenootschappen met bedrijven;
  • respijtzorg, etc

Het geld wordt toegevoegd aan de WMO –middelen in het gemeentefonds. Oorspronkelijk betrof het een budget voor de Regeling waardering mantelzorgers, waarvoor in 2007 totaal euro 65 miljoen beschikbaar was. Op grond van die regeling konden mensen die langdurig en intensief zorg aan naasten verleenden een eenmalige bijdrage van euro 250 krijgen. Eind oktober bleek echter dat maar een beperkt aantal aanvragen waren ingediend en betaald. Daarom worden de middelen die niet tot besteding zijn gekomen, nu toegevoegd aan de WMO.

De verdeling sluit aan bij de verdeling van de middelen huishoudelijke verzorging 2008. De betaling aan de gemeenten is inmiddels verricht.

We zullen dit verwerken in de komende Maartcirculaire, maar plaatsen dit bericht nu alvast op de site om gemeenten zo goed mogelijk te informeren. Een sheet met een overzicht van de bedragen per gemeente is ook op de site geplaatst.

Verdere informatie kunt u ook bekijken op de website van de VNG, Beleidsveld Zorg, welzijn en sport, bij de nieuwsberichten 2007. Of via bijgevoegde link.