Sneller vergunning bij te late beslissing


Bedrijven en burgers moeten vaker automatisch een vergunning krijgen als de overheid niet binnen de gestelde termijn een beslissing neemt over een vergunningaanvraag (lex silencio positivo). Het kabinet gaat onderzoeken bij welke vergunningen dit principe kan worden toegepast. Dat blijkt uit het 'Kabinetsstandpunt lex silencio' waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en minister Hirsch Ballin van Justitie heeft ingestemd.



Het kabinet onderkent dat vergunningverlening op basis van lex silencio risico’s voor het publieke belang met zich mee kan brengen, zoals de Raad van State het kabinet heeft gemeld. Maar het kabinet vindt ook dat tijdige dienstverlening van groot belang is. Staatssecretaris Heemskerk en minister Hirsch Ballin willen in de zomer van 2008 een lijst met vergunningen presenteren waar lex silencio kan worden ingevoerd. Ook ondernemers, organisaties en burgers worden uitgenodigd met suggesties te komen. Bij het opstellen van de lijst zal per vergunning door de ministerraad worden besloten of de maatschappelijke winst van tijdige dienstverlening opweegt tegen de risico’s voor het publieke belang die lex silencio met zich meebrengt.

Het kabinet ziet een ruimere toepassing van lex silencio als een middel om de regeldruk te verminderen en de dienstverlening aan ondernemers en burgers te verbeteren. Het principe past bij de ambitie van het kabinet om de regeldruk voor bedrijven merkbaar te verminderen. Het kabinet vindt daarbij dat als een vergunningstelsel afgeschaft kan worden, dit de voorkeur heeft boven het invoeren van de lex silencio.

Lex silencio bestaat op dit moment al bij het aanvragen van bouwvergunningen, de monumentenvergunning en een aantal vergunningen in het kader van de mededingingswet en mijnbouwwet. In Europa is bepaald dat in principe voor vergunningen die onder de Dienstenrichtlijn vallen lex silencio moet worden ingevoerd.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl

Voor journalisten
Ruud Stevens, persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, 070-379 72 56/06-461 52 406, r.p.stevens@minez.nl